KPSS şartı olmadan memur alımı yapan kurumlar hangileri? Bu kamu kuruluşlarına başvuru şartları neler?
İşte detaylar...
Anayasa’nın 657 sayısı Devlet Memuru Kanunu’nun 59. Maddesinde yer alan kısma göre, birtakım devlet memurluğu kadrosuna KPSS şartı aranmaksızın bireyler dahil edileceği açık bir ifade ile belirtilmiştir.
KPSS şartı aranmaksızın devlet memurluğu kadrosuna yerleştirilecek olan bireyler başvuru tarihi açıklanana kadar beklemeleri gerekmektedir. Her kurumun ihtiyacı olan memur sayısı ile ilgili kendisi açıklama yapacak ve belirli bir kontenjan belirleyecektir.
Devlet memurluğu için yapılacak
olan alımlarla ilgili en belirgin kriter başvuru yapacak olan bireylerin en az lise mezunu olmalarıdır. KPSS şartının aranmadığı devlet memurluğu görevinde, bazı memurluklarda ise KPSS şartı aranmaktadır.
Mesela, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Müdürlüğü, TÜBİRAK, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Cumhurbaşkanlığı Memurlukları, TBMM Memurlukları, Bakan Yardımcılıkları, Başbakan Başmüşavirleri, Savunma Sanayii Müsteşarlığına ait Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, I.Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Müşavir Avukat kadroları, TOKİ, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirliği kadroları ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadroları, TUİK, AB Bakanlığı Memurlukları, Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosu, Bakanlar Kurulu Sekreterliği, Milli Savunma Bakanlığı, Özel Kalem Müdürlükleri, Vali Kadroları, Diyanet, MİT, Milli Savunma Bakanlığı ve Anayasa Mahkemesi gibi kurum ya da bakanlıklarda, başvuru da bulunan bireyler için KPSS şartı aranmamaktadır.
Türkiye vatandaşı olan herkesin öncelik verdiği isteği herhangi bir kamu kurumunda devlet memuru olmaktır. Devlet memuru olabilmek için eskiden KPSS şartı aranmaktaydı ve KPSS’ ye giren bireyler girmeyenlere göre daha çok avantajlı bir konumdaydı.
Fakat bazı kurum ya da bakanlıklar, kontenjan açığı ile ilgili yılda sadece belirli seferlerde memur alımını yapmakta ve bunun için az bir kontenjan sayısı belirlemektedir. KPSS şartı aranmaksızın başvurulan devlet memurluğunun çok az bir kontenjanı olmaktadır.
Her kamu kurumu ya da her bakanlık ihtiyacı olduğu kadar kontenjan açmak zorundadır ve başvuru için beklemek gerekmektedir. Devlet memurluğu için alım yapılmadan önce KPSS şartı bulunmasa da birtakım değerlendirme kriterlerine sahip olacaktır ve sizin bu kriterlere uyup, uymadığınız belirlenecektir.
Bu kriterlerden bazıları, belirli ve önemli sertifikalar sahip olmak, bazı dillerin çok iyi bir şekilde bilinmesi ve mülakat.
Bazı kurumlara yapılacak olan devlet memurluğu başvurularında, eğitim durumu olarak en az lise şartı aranmaktadır. Bazı kurumlar sadece KPSS şartı aramıyor ve başvuran bireyleri farklı kriterler sunarak uyum sağlayıp sağlamadığını kurumlar kontrol ediyorlar.
KPSS ŞARTI OLMADAN MEMUR ALACAK KURUMLAR
Kamu kurumlarına sınavsız ya da KPSS şartı olmadan da memur alımı yapılmaktadır. KPSS’siz memur alımı yapan kurumlar, 657 Sayılı Devlet Memuru Kanununun 59. Maddesinde yer alan istisnai kadrolara Kpss Şartı aranmadan Memur Alımı yapılabilecek.
Memur olarak göreve başlamak isteyen kişilerin belirli şartların taşımaları gerekiyor.
Cumhurbaşkanlığı Memurlukları,
TBMM Memurlukları,
Bakan Yardımcılıkları,
Başbakan Başmüşavirleri,
Savunma Sanayii Müsteşarlığına ait Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, I.Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Müşavir Avukat kadroları,
TOKİ,
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı,
Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirliği kadroları ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadroları,
Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosu,
TUİK, – AB Bakanlığı Memurlukları,
Bakanlar Kurulu Sekreterliği,
Milli Savunma Bakanlığı,
Diyanet,
MİT,
Milli Savunma Bakanlığı,
Anayasa Mahkemesi.
Özel Kalem Müdürlükleri,
Vali Kadroları.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder